Modelling and control of batch food and biological processes
Modélisation et commande des procédés discontinus alimentaires et biologiques
Abstract
Introduction
Specificity of food and biological processes
Specificity of batch processes
Areas of research
Modelling
Why establish models?
Which models for which use?
Reliability of models and uncertainties
Indirect measurement, estimation of the state and the parameters. Software sensors
Why develop software sensors?
Apriori knowledge and real time measurements
Indirect measure
Estimation of the state and the parameters
Prediction
Reliability of estimations and uncertainty
Control and optimization
What type of control for batch processes?
Prediction, constraint satisfaction, optimization
What level of feedback for the implementation?
What numeric methods for dynamic optimization?
Uncertainties on the control. Consequences for the process
Introduction
Spécificité des procédés alimentaires et biologiques
Spécificité des procédés discontinus
Axes de recherche
Modélisation
Pourquoi établir des modèles ?
Quel modèle pour quelle utilisation ?
Fiabilité des modèles et incertitudes
Mesure indirecte, estimation de l’état et des paramètres. Capteurs logiciels
Pourquoi développer des capteurs logiciels ?
Connaissance a priori et mesure en temps réel
Mesure indirecte
Estimation de l’état et des paramètres
Prédiction
Fiabilité des estimations et incertitude
Commande et optimisation
Quelle commande pour les procédés discontinus ?
Prédiction, respect des contraintes, optimisation
Quel niveau de rétroaction pour la mise en oeuvre ?
Quelles méthodes numériques pour l’optimisation dynamique ?
Incertitudes sur la commande. Conséquences sur le procédé
Fichier principal
Trelea 2003 HDR (Modélisation et commande de procédés discontinus).pdf (1.22 Mo)
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