Valuing local animal breeds through products linked to their territory: five lessons from various cases in France - Archive ouverte HAL Access content directly
Journal Articles Essais. Revue interdisciplinaire d'Humanités Year : 2021

Valuing local animal breeds through products linked to their territory: five lessons from various cases in France

Valorisation des races animales locales par des produits liés à leur territoire : cinq leçons tirées de cas variés en France

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Abstract

Added value for local breeds by products linked to their territory: five lessons learned from various cases in France. On the basis of concrete cases from several domestic species, in France, five lessons were drawn on how to obtain an added value to local breeds via their products. First, there is no single way to find an added value, a wide variety of means being encountered and sometimes combined on the field. Second, it is necessary to build and maintain a customer base and to adapt production and demand in real time. Third, a major challenge is to maintain a close control of farmers on the value chain, so that the added value benefits them fully. Fourth, there is a need to ensure cohesion between the different actors and to pay attention to the balance between product development and breed management. Fifth, the groups of concerned people must skillfully manage the issue of the appropriation of the name carrying a favorable image, by the breed or by product.
Sur la base de cas concrets relatifs à plusieurs espèces domestiques, en France, on tire cinq enseignements relatifs à la valorisation des races locales via leurs produits. Premièrement, il n’existe pas de solution unique pour valoriser une race, une grande diversité des moyens se rencontrant et parfois se combinant sur le terrain. Deuxièmement, il est nécessaire de construire et de maintenir une clientèle et d’adapter en temps réel la production et demande. Troisièmement, un défi de taille est de maintenir un contrôle étroit des éleveurs sur la filière, de sorte que la valeur ajoutée leur bénéficie pleinement. Quatrièmement, il convient de veiller à la cohésion entre les différents acteurs et de porter une attention équilibrée au développement des produits et à la gestion des races. Cinquièmement, les collectifs concernés doivent gérer avec habileté la question de l’appropriation, par la race ou par le produit, du nom porteur d’une image favorable auprès du public.
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Dates and versions

hal-03905121 , version 1 (17-12-2022)

Licence

CC0 - Public Domain Dedication - CC BY 4.0

Identifiers

Cite

Étienne Verrier, Lucie Markey, Anne Lauvie. Valorisation des races animales locales par des produits liés à leur territoire : cinq leçons tirées de cas variés en France. Essais. Revue interdisciplinaire d'Humanités, 2021, Agrobiodiversité et territoires, Hors-Série (6), pp.37-45. ⟨10.4000/essais.7296⟩. ⟨hal-03905121⟩
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