Spatio-temporal dynamics on a plot scale of cocoa black pod rot caused by Phytophthora megakarya in Cameroon - Archive ouverte HAL Access content directly
Journal Articles European Journal of Plant Pathology Year : 2017

Spatio-temporal dynamics on a plot scale of cocoa black pod rot caused by Phytophthora megakarya in Cameroon

Relations entre l’incidence de la pourriture des cabosses due à Phytophthora et plusieurs variables climatiques au Cameroun

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Abstract

Black pod disease is caused by several species of Phytophthora. In Cameroon, the disease is mainly due to Phytophtora megakarya. The pathogen attacks cocoa pods and can lead to almost total production losses in a plot if no control measures are applied. To control the disease, several research programmes are being conducted: breeding for increased resistance, development of several biocontrol or agronomic methods. However, for better use of a specific method it is useful to have a good understanding of several epidemiological processes and more effectively know how the disease is distributed in the field. The purpose of this study was to describe the spatial development of the disease in several cocoa fields in Cameroon. In particular, we determined the spatial relation of the disease using several tools, including geostatistics models and Moran indices. The results indicated that the disease was not randomly distributed, while correlations between neighbouring cocoa trees existed. The relationships were detected up to a distance of between 7 and 9 m, revealing the wide dispersal pattern of the pathogen over short distances. No spatial structure was found in the spread of the disease in the oldest cocoa plantations and the inoculum was dispersed throughout the plot. Disease dispersal over short distances should make it possible to adapt control methods by attempting to confine the first disease foci in young plots. Research should also be undertaken to limit inoculum dispersal.
La pourriture des cabosses du cacaoyer due à divers Phytophthora cause plus de 30% de pertes de récolte au niveau mondial. Des observations épidémiologiques indiquent que cette maladie apparait lorsque les fruits sont présents sur les arbres, quelque soit leur stade de développement, et lorsque la saison des pluies a débuté. L’influence du climat sur le processus épidémique n’a été, pour le moment, que peu étudiée dans les zones de production. L’objectif de ce travail est de mesurer et de quantifier l’influence des pluies et des températures sur le développement temporel de la maladie dans plusieurs zones de production du Cameroun. Cette étude a été conduite dans trois sites du Cameroun (Mbankomo, Goura et Barombi Kang) ; cent arbres ont été observés par site. Les données concernant la maladie et la production ont été collectées chaque semaine, alors que les variables climatiques ont été collectées tous les jours. Les données ont été recueillies durant trois années consécutives (1999-2001). Des autocorrélations, des corrélations croisées et des régressions multiples ont été utilisées pour mieux comprendre les relations entre l’incidence de la maladie et les facteurs climatiques. Cette étude montre clairement l’incidence de la pluie sur l’intensité de la maladie. Cette incidence se manifeste une ou deux semaines après les pluies. Ce travail jette les bases d’un modèle d’avertissement agricole afin de mieux conseiller les agriculteurs dans la gestion des risques épidémiques. Il s’agit d’une importante étape pour mieux comprendre les relations quantitatives entre l’intensité de la maladie et les variables climatiques.
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Michel Ndoumbe Nkeng, Mousseni Ives Bruno Efombagn, Lucien Bidzanga Nomo, Ivan Sache, Christian Cilas. Spatio-temporal dynamics on a plot scale of cocoa black pod rot caused by Phytophthora megakarya in Cameroon. European Journal of Plant Pathology, 2017, 147 (3), pp.579-590. ⟨10.1007/s10658-016-1027-2⟩. ⟨hal-01495104⟩
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